Telefon

0530 918 42 02

E-posta

satis@necoyarka.com.tr

Açılış saatleri

Pazartesi - Cuma: 8:30 - 18:00

Tavuk Hastalıklarından Korunma Yolları

Bir kümeste hastalık çıkıp çıkmaması büyük ölçüde temizliğe bağlıdır. Temizlik kurallarına uyulan bir kümeste daha az hastalık görülür. Çünkü hastalıklara sebep olan mikroplar temiz, havadar bir kümes de yaşayamaz.

Temiz bir kümes denilince akla gelen mikropsuz bir kümes olmalı. Bunun için yapılacak çalışmaların çoğu kümes boşken olmalıdır.
Her kümes belirli dönemlerde boşalır.
Önce altlık değiştirilir. Eski altlık ve her türlü pislik toplanıp atılır. Kullanılan tüm malzeme ve kümesin içi dezenfekte edilir. Gerekiyorsa kümes kireç ile badana edilir. Kireç çok iyi bir mikrop öldürücüdür.

Yeni altlık serilmeden önce yerlere biraz sönmüş kireç serpilir. Altlık bunun üzerine yayılır. Bu şekilde kümes yeni döneme hazırdır. Mikroplar ölmüş, her yer temizlenmiştir.
Ancak kümesin mikropsuz olması yeniden mikrop bulaşmayacağı anlamına gelmez. Her kümes ilk yapıldığında mikropsuzdur. Mikroplar kümese sonradan bulaşır.

Mikropların kümese girmesi çoğunlukla hastalıklı tavukların kümese konulması ile olur. Kümese konacak tavuklar , yarkalar , civcivler güvenilir bir kuruluştan alınmalıdır. Tavuk , yarka , Civcivi üreten işletmelerin hastalıksız olduğundan emin olmak gerekir.

Kümese gereksiz yere insanlar girip çıkmamalıdır. Kümeste kullandığınız kıyafet ayrı olmalıdır ve sadece o kümeste kullanılmalıdır ve dahi Sadece bakıcıların girmesine izin verilmelidir. Giriş kapısında dezenfektan veya kireç dolu bir havuz bulunmalıdır. Kümese girilmeden bunun içine basılarak girilmelidir. Mikropların çoğu ayakkabı yolu ile bulaşır. Kümese ilaç havuzuna basarak girilmesi mikrop bulaşmasını önler.

Kümese kuş, fare, kedi gibi hayvanların girmesine de engel olunmalıdır. Özellikle kuş ve fareler pek çok hastalığı bulaştırır.

Yabancı kümeslere ait malzemelerin kullanılması da tehlikelidir. Bunlar hastalık taşıyabilir. En iyisi yabancı kümeslerde malzeme alış verişi yapmamaktır.

Görüldüğü gibi temizlik aslında çok sayıda ve uyulması şart olan kurallardan oluşuyor. Bunlardan birini ihmal etmek bile hastalıkların kümese girmesine sebep olabilir. Tavukçuluk , hastalıkların en kolay çıktığı hayvancılık kollarından biridir ve temizlik en önemli korunma yollarındandır.

Elbette hastalıklardan korunmak için yapılacak daha pek çok iş vardır. Sadece temizlik kurallarına uymak yeterli değildir.
Tavukların aşıları düzenli olarak yapılmalıdır. Tavuk aşıları sadece iğne şeklinde değildir. Çoğu yeme veya suya karıştırılır. Bunlar tavuklara kolayca verilebilir.

Aşılar, tavukları hastalıklardan korumak için yapılır.. Bazı aşılar yumurtadan çıktıktan sonraki 1-2 gün içinde yapılmalıdır. Bunları genellikle damızlık işletmeleri yapar. Diğer aşıları yetiştiriciler yapmalıdır.
Hayvanları bakımlı tutmak ve iyi beslemek hastalıkların bulaşmasını ve bulaştığında verdiği zararı azaltır. Güçlü hayvanlar daha zor hastalanır.

Önerilen makaleler

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ArabicAzerbaijaniEnglishGeorgianKurdish (Kurmanji)Turkish
× Canlı Satış !