Telefon

0530 918 42 02

E-posta

satis@necoyarka.com.tr

Açılış saatleri

Pazartesi - Cuma: 8:30 - 18:00

Sık görülen tavuk hastalıklarından;


Yalancı Veba
Yurdumuzda ve Dünyada çok yaygın bir tavuk hastalığıdır. Yetiştiriciler Newcastle (Nevkastıl) olarak bilirler. Virüslerin sebep olduğu bu hastalık bulaştığı kümeslerdeki tavukların %90’ını öldürebilir.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
Yalancı vebanın en sevdiği şey pisliktir. Temizliğe dikkat edilmeyen bakımsız kümeslerde çok çabuk ortaya çıkar. Kümeste birden bire ölümler başlar.

Hayvanların boyun, kanat ve bacaklarında felçler görülür. Hayvanlar bitkindir. Hırıltılı nefes alırlar ve yem yiyemezler.

Hastalığın kümese girmemesi için dışarıdan alınan malzemelere dikkat etmek temizliğinden ve mikrop taşımadığından emin olmak gerekir. Kümese herkesin girmesine izin verilmemeli, sürüye dışarıdan hayvan sokulmamalıdır.


Tavuk Tifosu
Çok tehlikeli bir tavuk hastalığıdır. Kümese bulaşınca bazen %80’e varan oranlarda ölümler görülür. Yumurta ile bulaşabilen hastalıklardandır. Yani hasta tavuğun yumurtalarından çıkan civciv de hasta olur. Bu yüzden hasta hayvanların yumurtaları damızlık olarak kullanılmaz. Tavuk tifosu ayrıca, yem ve hayvanların birbirlerine teması ile de bulaşır.

Hasta hayvanların ibikleri solar, tüyleri kabarır ve yeşil renkli bir ishal görülür.

Hastalık görülünce hemen tedaviye başlanmalıdır. Ancak tedavi her zaman mümkün değildir. Bazen bütün çabalara rağmen hayvanlar ölür. En iyisi tedbir alıp hastalığı kümese sokmamaktır. Tifodan korunmak kolaydır. Kümesleri temiz tutmak, hastalıklı yumurtaları ve bulardan çıkan civcivleri kümese sokmamak tavuk tifosunu önemli ölçüde engeller.


Kronik Solunum Yolları Hastalığı (CRD)
Ülkemizde çok yaygın olan bir hastalıktır. Daha çok genç hayvanlarda görülür. Hasta tavukların yumurtalarından çıkan civcivler de hasta olur. Bu civcivler başka kümeslere satılırsa kümeslere de hastalık bulaştırırlar.

Hasta tavuklarda nefes darlığı görülür. Zor nefes aldığı için başını ileri doğru uzatır ve ötecekmiş gibi bir nefes alır. Kronik solunum hastalığına yakalanmış tavuklarda ölüm oranı çok yüksek değildir. Ancak hayvanların verimi büyük ölçüde düşer.

Bu hastalıktan korunmanın ilk şartı havadar ve temiz bir kümese sahip olmaktır. İyi beslenen hayvanların bütün hastalıklara karşı daha dayanıklı olacağı unutulmamalıdır.


Şişkin Baş Hastalığı (SHS)
SHS, solunum sistemini etkileyen ve bulaşıcı olan bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşmasında ortaya çıkmasında çevre koşulları ve kötü bakım şartları da etkilidir.
Bu hastalıkta tavuklarda öncelikli olarak göz çevresinde ve gözyaşı bezlerinde şişlikler meydana gelir.
Hayvanın solunumu zorlaşır ve hırıltılı solunum şekillenir. Aynı zamanda yumurtlama performansları olumsuz etkilenir ve Birden bire ani bir şekilde ölümler görülür.
Bunların dışında görülen diğer belirtiler arasında; iştah kaybı, uyuklama hali, tüylerde kabarma, göz akıntısı, burun akıntısı, kafa bölgesinde şişlikler ve ishal sayılabilir.
Bu durum sonrasında en yaygın görülen sinirsel semptomlar kafa sallama ve başı arkaya doğru uzatmadır.
Bağışıklık sağlamak amacıyla (antibiyotik) AŞILAMA yapılabilir. Fakat tekrar yaşanabilir.  İnfekte hayvanlarda antibakteriyal ilaçların kullanılması, yüzün şişmesi ve etkilerini büyük ölçüde önlediği gibi ölümleri de azaltır. Ancak,
Antibiyotik kullanımından 6-8 hafta sonra tekrar olabilir. Enfeksiyonu sürüye sokmamak için koruyucu önlemler alınır. Hayvanları bağışıklık kazanması için canlı ve inaktif aşılar pratikte kullanılmaktadır. Canlı aşılar genellikle içme suyuna katılarak kullanılır.

Önerilen makaleler

2 Yorum

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ArabicAzerbaijaniEnglishGeorgianKurdish (Kurmanji)Turkish
× Canlı Satış !